• Kövess minket!

Bulvár

Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat

Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat

Vitorlással ment haza Kubából egy holland diákcsoport, mert nem volt repülőjárat

Hihetetlen módon jutott haza a Karib-tengeri tanulmányútjáról egy holland diákcsoport, amely egy kétárbocos szkúnerrel tért haza Kubából azok után, hogy a koronavírus-járvány miatt töröltek minden repülőjáratot.
 
A 14-17 éves középiskolásokból álló 25 fős csoport egy több hetes vitorláskurzuson vett részt  a Wylde Swan nevű hajón, amikor március közepén kiderült, hogy nem tudnak repülővel Kubából visszatérni Európába. Az őket felkészítő 12 tapasztalt tengerész és 3 pedagógus végül úgy döntött, hogy repülőjárat híján a vitorláshajóval teszik meg a hétezer kilométeres utat az Atlanti-óceánon át. Ez végült öt hét alatt sikerült nekik.
 
"Meg kell tanulni alkalmazkodni, mivel nem volt igazán választásunk. Az első gondolatom az volt, hogyan csinálom ezt végig a nálam lévő ruhában, és van-e elég élelmiszer a hajón" – idézte a hazaérkezés után nyilatkozó egyik diákot, Anna Maartjét az MTI.
 
A csoport Santa Lucia szigetén töltötte fel a készleteit, itt ruházatot is be kellett szerezniük az óceán átszeléséhez. A kubai indulás után először az Azori-szigeteken kötöttek ki, de hajójukat nem hagyhatták el.
 
A járvány feltartóztatását célzó hollandiai korlátozó intézkedések miatt a diákok vasárnap egyenként hagyhatták el a hajót, szüleik a kikötőben vártak, hogy hazavigyék őket.
 
(Borítókép: A Wylde Swan vitorláshajó 2018-ban. Fotó: Sjoerd van der Wal / Getty Images Hungary)