• Kövess minket!

Bulvár

Versenyvitorlással kel át az óceánon egy svéd gimnazista

Versenyvitorlással kel át az óceánon egy svéd gimnazista

Versenyvitorlással kel át az óceánon egy svéd gimnazista

Az élet nehéz kihívás elé állította a svéd gimnazistát, aki a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legismertebb arca. A jövő generációkat, azaz a Föld örököseit képviselő, egyéves szabadságra készülő 16 éves aktivista nagyon szeretne ott lenni az ENSZ augusztusi New York-i klímacsúcsán, majd a decemberi nagy klímakonferencián is Santiago de Chilében. Viszont a légi közlekedés súlyos környezeti terhelése miatt sosem ül repülőre, és ezért a nagy tengerjáró hajók is tiltólistán vannak nála.

Mégsem kell átúsznia vagy eveznie az Atlanti-óceánt, egy német üzletember ugyanis a rendelkezésére bocsátja a 60-as (18 méteres) vitorlás jachtját. A Malizia II eredetileg a 2016–17-es Vendée Globe földkörüli szólóversenyre épült. A vitorlás napelemekkel és vízalatti áramfejlesztővel is fel van szerelve, így maga a kéthetes átkelés valóban nem növeli jelentősen Greta Thunberg karbonlábnyomát. Aggódnia legfeljebb az augusztus közepén gyakori hurrikánok miatt lehet majd.

Thunberget a hajó legénysége mellett a papája, valamint egy filmes is elkíséri. Az aktivista szerint ha Donald Trump a tudósokra sem hallgat, akkor rá, egy gyerekre még kevésbé fog, ezért nincs mondanivalója a számára, és semmi értelme, hogy találkozzon vele. New York után vonattal és busszal szeretne Chiléig eljutni, de lehet, hogy Panamában kompromisszumra fog kényszerülni, mert ott annyira veszélyes a terep kocsival, hogy még a legbátrabbak utazók is inkább hajóra szállnak.